Krása a zdraví

Trochu z jiného soudku – luxusní jídlo!

Podzimní dovolená mě zavedla do jídelního Kraje divů. Toto místo, tento kraj, se nachází v Brně v části Králova pole. Nebude to náhoda, protože jídlo v tomto restauračním zařízení, je opravdu královské.

První věc, která vás zaujme a doopravdy pohladí na duši, je střídmost hostince. Elegantní nábytek z dob první republiky, který vyhlíží historicky a stylově, vás uvede zpět v čase, kdy všechno bylo poctivé, domácí a opravdové.

Beránek, který je všudypřítomným motivem, je neustále vkusně volen. Některé prvky vyhlížejí kvalitním a inteligentním humorem nebo naopak nostalgií po dětství a vzpomínkách.

Dům, ve kterém Pohostinství sídlí je v secesním stylu a i to přidává na kouzlu místa.

Když jsme přišli, byli jsme doopravdy ohromeni tím co se před námi otevřelo. Tak jak jsem již popisovala… styl, vkus, střídmost, elegance, obyčejnost a opravdu milá a příjemná obsluha v košilích. Usadili jsme se k dřevěnému stolu, který nás opět přesvědčil o vkusu majitele a designéra. Tmavé dřevo na kterém se nacházely pivní tácky s logem pohostinství, vinný lístek v poštovní obálce a ubrousky. Jednoduchost a krása je v této restauraci všudybylka a proto jsme se nemohli divit, když k nám přistoupil číšník a jemně tlumeným, avšak srozumitelným hlasem nás přivítal, zeptal se jestli budeme večeřet a podal nám jídelní lístek, opět v obálce. Obálku (opět s motivem beránka) jsme otevřeli a byli mile překvapeni menším počtem jídel, která byla převážně česká. Jak jsme pochopili z natištěného nápisu „Jídelní lístek – Červen“, nabídka jídla není stálá, ale jsou na ni prodělávány menší změny. Polévky v nabídce byli tři. My jsme si zvolili hráškový krém a klasický hovězí vývar.

K pití jsme si nechali donést pivo Beránek, které zpracovává Starobrno, ale chuť je naprosto odlišná . Pivo přišlo k chuti po slunečném dni a polévka… polévka volala po nebesích a po svatořečení. Chuť byla neskutečná v tom, že byla absolutně opravdová. Oba dva druhy polévek měly to, co mají všechny polévky mít. Člověk není moc připraven na to, že by si v nějaké restauraci pochutnal stejně dobře (ne-li líp) jako u babičky.

Pro další chod jsme se rozhodovali snad čtvrt hodiny, protože po polévce jsme měli záruku toho, že všechno bude skvělé. Nakonec náš zrak spočinul na svíčkové se špikovaným knedlíkem. Byli jsme ohromeni. Zdánlivě menší porce, avšak velikost jídlu na chuti doopravdy neubrala, nás zasytila tak, že jsme se domů pomalu kutáleli. Ke svíčkové nám donesly na dolití ještě omáčku, ve které jsem se já sama chtěla vykoupat. Naši radost z jídla vyjádřil náš čin a to takový, že kuchaře jsme pozvali na aperitiv. Později jsme se dozvěděli, že to byla Becherovka.

Po jídle jsme měli spoustu času obdivovat každý detail restaurace. Zapomeňte na vytisknuté papíry s nápisem „Kuchyň“ a „Děkujeme, že po sobě udržujete pořádek, nejste tu samy.“Dámská toaleta byla ohromující a já se divila tomu, že se vůbec ještě divím. Dóza s mýdlem a papírovými ubrousky na velké toaletce se zrcadlem nás uvítaly. Na samotné toaletě jsou malá překvapení, která nebudeme prozrazovat, protože nás překvapila opravdu mile.

Po večeři jsme se přesunuli do kuřáckého salonku, protože ve velké jídelní místnosti se nesmí kouřit. Shodli jsme se na tom, že je to dobře, protože je to malý základ toho, aby si člověk na jídle opravdu pochutnal. Kuřácký salonek opět nezklamal. Byla zde i plasmová televize, která však byla orámovaná velkým dřevěným honosným rámem, takže nijak nenarušovala prostor restaurace.

Obsluha nám měnila popelník co dvacet minut a věnovala nám stejnou pozornost jako předtím. Místo sladkého zákusku jsme si s sebou nechali zabalit domácí chipsy, které nás jako doopravdický závěr večera, utvrdili v tom, že Pohostinství U Bílého beránka je jedna z posledních, nebo doufejme naopak prvních restauračních zařízení, kde se vsází na obyčejné, ale skutečně poctivé jídlo z kvalitních surovin.

Až budete v Brně, a budete mít hlad, nebojte se připlatit si pár korun na víc, za opravdové jídlo. Když se vám nabídkou netrefí do chuti, můžete sami požádat o konzultaci s kuchařem a vyhoví vám. My jsme zjistili, že Becherovkou nepohrdne a byli jsme rádi, že jsme mu alespoň tímto aperitivem mohli vzdát hold. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..