Hlavní stránka » Ostatní témata

Těště se na pořádné grilovačky

30 ledna 2013 Žádný komentář

Venku je stále zima, ale naštěstí to nepotrvá dlouho a sníh ztaje a budeme tu mít jaro. A teplejší jarní dny nás budou lákat… Lákat k tomu, co jsme celou zimu museli oželet. Grilování. Už teplejší dny nás mohou vyhnat ven společně s grilem, abychom si udělali první pořádný steak v tomto roce.

Pro opravdu kvalitní steak potřebujete dvě věci – velmi výkonný grill a kvalitní uleželé maso. Grill musí mít velmi vysoký výkon, protože steak se musí zatáhnout rychle po vložení na grill, aby nepustil žádné šťávy. A to těžko dosáhnete například doma na pánvičce. Takže grill s vysokou teplotou je klíčový. Jedině tak se dosáhne perfektního propečení. Znalci mi jistě dají za pravdu, že propečení hovězích steaků je královskou disciplínou, která není zas tak jednoduchá.

Uleželé maso pro steaky je základem. V běžných obchodech ale steakové maso jen tak neseženete. Buď musíte za speciálkami typu pražského Real Meet Factory, nebo za drobnými řezníky. Ale i u těch budete mít problém získat tzv. „stařené“ hovězí maso.

To několik týdnů po porážce visí v chladu (ne mrazu mrazáků) a tím dochází k určitým změnám na struktuře, vzhledu i chuti výsledného hovězího „fláku“. Takže maso po porážce chvíli zůstane ještě u řezníka a nepouští se hned ven k zákazníkům. Způsob staření masa se používal roky, ale díky uspěchané aktuální době na něj nebyl čas…

Pokud neseženete kvalitní stařené maso vhodné pro steaky, můžete jako alternativu použít i tzv. falešnou svíčkovou. Ta se chutí sice nevyrovná stařenému masu, ale určitě je lepší na steak než zbytek krávy. Falešná svíčková musí být nakrájena na vyšší pláty, aby se zabezpečila šťavnatost steaku.

Zopakujme si to: pro chuťově výtečný steak potřebujeme vyšší kousek kvalitního hovězího masa (stařené, či falešnou svíčkovou) a k tomu i výkonný grill. Přejem dobrou chuť.

 

Podobné články:

Přispěj svým názorem k článku - tvůj názor nás zajímá:

Můžeš využít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tento magazín podporuje Gravatar.