Ostatní témata

Španělské osvěžení: Studená polévka gazpacho

Jestliže si v zimě dopřáváme dvouchodové menu, v létě na polévku obvykle přechází s rostoucími teplotami chuť. To ale může rychle změnit studená polévka gazpacho, původem ze Španělska.

Jakmile ji jednou ochutnáte, zařadíte ji do svého jídelníčku už napořád. Je totiž neuvěřitelně variabilní: poslouží jako letní oběd, večeře, nebo svačina, je plná zeleniny a doplníte díky ní i potřebné tekutiny.

Co je na gazpacho potřeba?

Ve Španělsku je gazpacho jedním z národních pokrmů. Každá rodina má vlastní recept, na který nedá dopustit. O jeden takový se s vámi podělíme. Co budete potřebovat?

Vodu, množství dle uvážení (raději méně než více, později můžete polévku naředit)

  • 2-3 tvrdé housky nebo rohlíky
  • 3-4 zralá rajčata
  • 1 červenou papriku
  • ½ zelené papriky
  • ½ – 1 cibuli (podle velikosti)
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci octa
  • hrst kmínu
  • 1 bobkový list
  • 2 vařená vejce
  • sůl na dochucení

Jak na to?

Ve větším hrnci necháme ve vodě zhruba čtvrt hodiny rozmočit kousky ztvrdlého pečiva, dokud nenasáknou a nezměknou. Mezitím si nakrájíme rajčata, papriky a cibuli a vše přidáme do hrnce k pečivu.

Přidáme olej, ocet, sůl a zbylé koření. Bobkový list před přidáním mírně připálíme. Přidáme jedno vejce a vše důkladně rozmixujeme dohladka. Necháme zchladit v lednici. Před podáváním nakrájíme a posypeme druhým vejcem a můžeme přidat také opečené krutonky.

Tip: Milujete rajčata a vše z nich? Nenechte si ujít aktuální magazín ani leták Tesco, kde najdete nejen akční nabídky, ale také spoustu tipů a receptů na jejich zpracování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..