Jste nováčky v uzení? Poradíme, jak používat domácí udírnu! Pořídili jste si domácí udírnu, ale s jejím používám si zatím moc nevíte rady? Žádné obavy, my vás o zásadách správného uzení poučíme!

Domácí udírna je v dnešní době luxus, který si však může dovolit každý, kdo má vlastní zahradu či kousek míst na pozemku.

Uzení se může zdát zprvu věda, ale s trochou cviku přijdete na to, jak klobásy, maso i ryby vyudit přesně podle svých představ i chutí! Co je třeba dodržovat?

Jak správně udit v domácí udírně?

Zahradní udírna je oblíbenou stavbou zejména těch, kteří uzené chuti jen těžko odolávají! Aby byly pochoutky z udírny prostě dokonalé, je třeba znát pár základních pouček domácího uzení.

Vše je o správném dřevě!

Úspěch vašeho uzení závisí na zvoleném dřevě, ne každé je totiž k tomu vhodné. Vybírejte dřevo tvrdé a bez kůry, nejlépe z buku či dubu. K doplnění aroma kouře můžete použít i vlhké piliny a hobliny, taktéž tvrdého dřeva.

Důležitá je i regulace hoření

Regulace hoření určuje úspěch i v případě grilování, kdy se grily nebo spíše uhlíky dřevěného uhlí polévají vodou. K regulaci hoření v udírně se užívá klapka, díky které se uzavře přístup vzduchu do ohniště. Spolu se snížením teploty je třeba řešit i vlhkost kouře. Vyšší vlhkosti lze dosáhnout vlhčením polen a pilin.

Délka uzení

Doba uzení se liší v závislosti na druhu uzených potravin, jejich množství a teplotou v ohništi. Doporučujeme ochutnávat v průběhu uzení. Pozor na přeuzení, příliš dlouhý pobyt v udírně způsobuje, že maso je hořké a nakyslé.

TIP! Multifunkční krb dává možnost udit, grilovat i opékat

Pokud ještě nemáte domácí udírnu koupenou a pouze o jejím pořízení uvažujete, pak vás možná zaujme víceúčelový zahradní krb, který ve svých útrobách schovává místo pro grilování i uzení. Navíc je možné využít i otevřeného ohně k tradičnímu opékání buřtů. V porovnání s klasickou zahradní udírnou je víceúčelový krb více praktických a spojuje výhody všech oblíbených úprav masa.