Krása a zdraví

Relaxační koupel vám vrátí sílu. Tak proč ji nezkusit?

Stres, únava a pocit, že se všechno hroutí. Pokud právě toto zažíváte, je čas na pořádný relax. Nenechte se semlít, vyhraďte si čas pouze na sebe a dopřejte si zasloužený odpočinek. Není potřeba chodit do wellness centra nebo na masáž. Příjemné chvilky si můžete dopřát i doma ve vaně.

Taková relaxační koupel totiž neznamená jen „chvilku pro sebe“ a „vypnutí mozku“. Díky ní se vašemu tělu dostane potřebného uvolnění. Už samotná voda přitom působí především tepelně, ale také mechanicky a chemicky. Pomůže od ztuhlých či namožených svalů, navíc prokrví a čistí pokožku.

Příprava lázně

Než začněte s napouštěním vany, je potřeba zbavit ji nečistot a vodního kamene. S pomocníkem jako je Fixinela, budete mít práci rychle za sebou. Následně vás čeká už jen regenerace. Do vany napusťte vodu, její teplota by se měla pohybovat ideálně okolo 37 – 40 °C. Důležité je také načasování. Koupel si dopřejte v podvečer, kdy už vás nic důležitého nečeká a máte možnost odpočinku, relaxace a následného vydatného spánku.

Pěna, sůl, bylinky

I když má voda na relaxaci největší podíl, stojí za to si lázeň vylepšit. Můžete do ní přidat oleje, klasickou pěnu, sůl nebo bylinné směsi, které mají blahodárné účinky. Zkusit můžete třeba mátu, která příjemně voní, působí na dýchací cesty a pomáhá na unavené a namožené svaly. Naopak lipový květ je vhodný pro uklidnění, stejně jako heřmánek. Napjaté svaly zase dokáže uvolnit levandule. Příjemnou a léčivou kůru vám zajistí také koupelové soli. Již v Egyptě, Řecku a Římě znali jejich blahodárné účinky, a to jak z hlediska léčebného, tak i kosmetického.

TIP na medovou lázeň

Med vaší pokožce vrátí pevnost a pružnost díky obsaženým vitaminům a minerálům. Stačí, když v horké lázni rozpustíte 2 až 3 polévkové lžíce.

Ani s koupelí to nepřehánějte

Samotná koupel by měla trvat 20 – 30 minut. Následně je nutné rychle se osprchovat, abyste smyli zbytky pěny, soli či oleje. Poté se osušte a ihned na pokožku naneste tělové mléko. Do vany sebou nenoste nic, co by vás rozptylovalo. Knihy, účty, telefon i tablet do koupelny nesmí. Naopak vítány jsou aromatické svíčky či příjemná hudba, která relaxaci a atmosféru vyladí do dokonalosti.

Martina

Naše nejnovější, ale nejsnaživější redaktorka a zároveň editorka, která odlehčuje celé naší redakci!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..