Krása a zdraví

Zdravými potravinami ke krásné a pevné pleti

Nekvalitní strava se může nepříznivě podepsat na vzhledu vaší pleti. Vybírejte a konzumujte takové potraviny, které vám pomohou udržet vaši pleť zdravou. S volbou vhodných potravin vám poradí Susan Bowermanová, výživová expertka společnosti Herbalife. „Vaše pleť je vaší vizitkou. Je jednou z prvních věcí, na základě které si o vás ostatní udělají první dojem. Myslete na to, že pleť je odrazem vašeho jídelníčku,“ říká Susan.

Ryby

Ryby jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, které vaše tělo potřebuje k tvorbě kolagenu a elastinu. Navíc obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro zdraví pokožky velice prospěšné. Tyto látky zvýší její pružnost, zabrání jejímu poškození zvenku a navíc jí pomůže udržet vodu ve spodní vrstvě kůže. Tyto zdravé tuky jsou nejvíce obsažené v mastnějších rybách, jako jsou losos nebo pstruh. Proto neváhejte a dopřejte si rybu klidně dvakrát do týdne.

Zdroje „dobrých“ sacharidů

Pokuste se ze své stravy vyloučit rafinované „bílé“ cukry, které na sebe vážou bílkoviny z buněk a ničí kolagenová vlákna v pleti. Tyto škodlivé cukry nahraďte „dobrými“ sacharidy, jakými jsou zelenina, ovoce, fazole a celozrnné potraviny. Když budete konzumovat tyto zdravé sacharidy s nižším glykemickým indexem, snížíte celkové množství cukru ve vaší stravě. Nejen pokožka vám za tento krok poděkuje.

Sytě zbarvené ovoce a zelenina

Velké množství sytě zbarvených druhů ovoce a zeleniny získává většinu své barvy ze sloučenin nazývaných karotenoidy. Některé z nich mohou být přeměněny na vitamín A, který je nezbytný k reprodukci vašich kožních buněk. „Tato funkce je opravdu nesmírně důležitá, neboť vaše tělo vyprodukuje 30 000 až 40 000 kožních buněk denně,“ vysvětluje Susan Bowermanová z Herbalife. Plno druhů ovoce a zeleniny jsou také dobrým zdrojem vitamínu C, které vaše tělo potřebuje k výrobě kolagenu. Karotenoidy a vitamín C působí navíc jako antioxidanty a pomáhají bojovat proti tvorbě škodlivých volných radikálů.

Ořechy a semínka

Plody stromů, jako jsou mandle nebo vlašské ořechy, a lněná a chia semínka, poskytují tělu zdravé omega-3 tuky. A některé ořechy, zejména ty z Brazílie, jsou vynikajícím zdrojem selenu – minerálu, který působí také jako antioxidant.

Voda

Aby se živiny mohly dostat do vašeho těla a škodlivé látky byly vyloučeny, vaše kožní buňky (a všechny buňky ve vašem těle) potřebují tekutiny. Neperlivá voda je nejlepší volbou, ale dobře poslouží i zelený čaj. Ten je také významným zdrojem antioxidantů. Pitný režim obzvláště dodržujte v letních horkých měsících.

Tip na závěr od Susan Bowermanové

Pro zdravý vzhled pleti doplňte do vašeho proteinového šejku několik gramů lněných nebo chia semínek, které obsahují omega-3 mastné kyseliny. Kousky manga vám dodají vitamín C a pár lístků baby špenátu zase karotenoidy. Vaše pleť se vám odvděčí mladistvým vzhledem a zářivým dojmem.

A co vy? Hýčkáte svou pleť pouze pěstící kosmetikou, nebo si hlídáte i jídelníček?

Martina

Naše nejnovější, ale nejsnaživější redaktorka a zároveň editorka, která odlehčuje celé naší redakci!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..